2,6 milliárdos kártérítést kér az öblítős magyar

 
Három hónapot ült a börtönben Berki Viktor, akiről a hatóságok azt gyanították, hogy Coccolino öblítőben akart kábítószert csempészni – írja a Blikk. A 27 éves férfit ki is akarták utasítani az Egyesült Államokból. Kártérítést azonban máig nem kapott megpróbáltatásaiért.

“Egyelőre örülünk, hogy sikeresen Amerikában tudtuk tartani Viktort, miután ki akarták utasítani az országból. Remélem, győzni fog az igazság a bíróságon” – mondta Berki ügyvédje, Rónai Péter.

A férfi kilencven napot töltött a New York melletti börtönben, azonban akár milliárdos is válhat belőle a téves fogva tartás miatt. Ügyvédje 12 millió dollárra (2,6 mil­liárd forint) pereli az államokat.

Az ügyről korábban annyit lehetett tudni, hogy 2012 november 12-én érkezett a csomag a repülőtérre, címzettje Berki Viktor volt, a cím pedig Brooklynban a Fort Hamilton Parkway egyik apartmanja. Ez a Boro Park része, ahol sok magyar él, főleg illegálisan Amerikában tartózkodók.

A csomagban találtak öt palackot, ebből négy volt a Coccolino, amelyről megállapították, hogy mosószer, ami ugyanolyan csomagolásban kapható Amerikában is, Snuggle néven. A rutinvizsgálat során a négy palackban pozitív eredményt mutatott a kokainteszt, megállapították, hogy körülbelül 4252 gramm kokaint tartalmaznak.

November 13-án a New York-i kerületi bíróság elfogatóparancsot adott ki a címzett ellen, és engedélyezte nyomkövető elhelyezését a csomagban. November 14-én postásnak öltözött ügynök kézbesítette a csomagot. A küldeményt egy Attila nevű férfi vette át, majd az ügynökök várták a nyomkövető jelzését. Mikor az megszólalt, berontottak a lakásba, és elfogták Berki Viktort a csomaggal a kezében.

Később kiderült, hogy a csomagban valóban csak öblítő volt. Berki kálváriája ekkor sem ért véget, időközben ugyanis lejárt a tartózkodási engedélye, ezért illegális bevándorlónak tekintették és emiatt a rács mögött maradt.

12 millió dollárt kér a Ronai and Ronai a Coccolinós magyarnak

 
Rónai és Rónai Ügyvédi Iroda