Ronai and Ronai képviseli a nőt, aki meghalt azért, mert nem engedték repülni

 

New York Post, Chuck Bennett, 2012. November 16.

nypost_20121126_3_001_C_3

http://www.nypost.com/p/news/local/airlines_left_my_wife_to_die_nF3WDbQiw0EZLnvYr9XQmM

Egy beteg, túlsúlyos Bronx-I nő meghalt Magyarországon, mert a légitársaságok azt mondták, hogy túl kövér ahhoz, hogy repüljön. A nő emiatt Magyarországon rekedt, aztán meghalt veseelégtelenségben, mert három New York-I járatra sem engedték felszállni a súlya miatt.

“Csak annyit akartunk, hogy hazajöjjünk a szükséges kezelésre” – mondta a gyászoló Soltész János, aki biztonsági őr a Staten Island kompnál. Az 56 éves felesége, Vilma meghalt Magyarországon kilenc nappal azután, hogy három járatra sem engedték felszállni. Vilma több mint 193 kilogramm volt, csak egy lába volt, és tolószéket használt, 33 év után látogatott Magyarországra a férjével a Delta és a KLM járatával.

Eltöltöttek néhány pihentető hetet a nyaralójukban Magyarországon. Az utazás előtt az utazási iroda tájékoztatta a Delta légitársaságot Vilma állapotáról, amely azt tudomásul vette, és két oda-vissza jegyet vettek, egyet Jánosnak, kettőt Vilmának.

Úgy tervezték, hogy október 15-én jönnek haza, és Vilma folytathatja a kezelést, amelyet már évek óta folytat New Yorkban. De a KLM légitársaság nem vállalta a visszaszállítását.

“Próbálták betenni a repülő hátuljába, de nem volt ehhez speciális emelőszerkezetük” – mondta János. A betegsége, a cukorbetegség és a veseelégtelenség kombinációja okozta, hogy sok víz halmozódott fel a szervezetében. Emiatt a biztonsági övet nem tudták bekapcsolni, és nem volt olyan technikájuk, amellyel a biztonsági övet meg tudták volna hosszabbítani. Azt is mondták, hogy az ülés támlája nem bírná el a felesége súlyát.

“Fizikai képtelenség volt beszállítani a repülőbe, és biztonságosan utaztatni, ennek ellenére mindent megtett a KLM, mert egy ülés vagy a biztonsági öv meghosszabbítása nem adott volna megoldást” – mondta a KLM szóvivője, Ellen van Ginkel.

János szerint a felesége már ült a gépben, amikor megkérték, hogy távozzon.

A légitársaság azt mondta, hogy majd értesítik, és megpróbálják feltenni egy másik járatra. Ezért ott ültek öt órát a repülőtéren. Ezután azt mondták, hogy vezessenek öt órát Prágába, ahol egy Delta gép tudja őket fogadni, mondta Holly Ostrov Ronai, aki az ügyvédi iroda részéről többmillió dolláros pert indít a légitársaságok ellen. Azzal vádolják a légitársaságokat, hogy megsértették a fogyatákosok jogait védő törvényt.

“Ez teljes mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ő meghalt” – mondta Ronai. Ha ide tudták hozni, kötelességük let volna visszaszállítani haza.

Prágában a Delta közölte, hogy a műanyag kerekes tolószéke nem tudja tartani a beteg nő súlyát. A személyzet nem tudta beemelni a Skylift-be sem.

Ezután az utazási iroda szerzett egy másik járatot, Frankfurton át New Yorkba, de a beszállás idővesztesége miatt ez a gép sem vette fel Vilmát. Még a helyi tűzoltók segítségével sem tudták arra a három helyre beemelni, amit lefoglaltak neki. A kapitány a próbálkozást lefújta, arra hivatkozva, hogy 140 utas van a gépen, akik különbözö járatokra szállnának át, és lekésik a csatlakozásokat.

Hazamentek, Vilma betegebb és betegebb lett, a magyarországi orvosokban nem bízott, mert nem ismerték a kórtörténetét. Két nappal később meghalt, a férje pedig eltemette Magyarországon.

“Magányos vagyok, bárhova megyek, csak egyedül vagyok, nagyon hiányzik” – mondta János, aki ezért még Hálaadáskor is dolgozott a kompon, hogy a gondalatait elterelje a felesége elvesztéséről.

“Összesen két nőt szerettem az életemben – mondta –, az anyámat, akivel 23 évig voltam, és Vilma, akivel 33 évig éltem együtt.”

 
Rónai és Rónai Ügyvédi Iroda