A férj perli a légitársaságokat, miután beteg, elhízott felesége meghalt külföldön

 

NBC News, Ida Siegal (2013. csütörtök, január 31.)

http://www.nbcnewyork.com/news/local/Sick-Obese-Bronx-Woman-Dies-Hungary-Lawsuit-Airlines-Husband-Sues-189132961.html

Egy túlsúlyos bronxi nő férje beperel három légitársaságot, felesége meghalt Magyarországon, miután a három légitársaság megtagadta az elhízott nő hazaszállítását az USA-ba.
Soltész Vilma (56) férjével, Soltész Jánossal utazott szülőföldjére, Magyarországra tavaly októberben, hogy meglátogassa a családját. Soltész Vilma, aki több mint 182 kiló, cukorbeteg és tolószékben volt, egyre betegebb lett, és a tengerentúli orvosa azt javasolta, hogy azonnal vissza kell térnie New Yorkba. De a repülőtéren a Skylift – amit légitársaságok használnak beszállítani túlsúlyos embereket a repülőgépre – nem működött. A KLM légitársaság azt mondta, hogy Vilma nem tud felszállni. Két másik légitársaság, a Delta és a Lufthansa, ugyanezt mondta neki.
“A pilóta csak ránézett, és azt mondta neki, hogy nem, nem viszem el – mondta Soltész János. – Teljesen összetörtem.”

A házaspár kereste a módját, hogy másképpen jusson Vilma haza az orvosához, de Soltész Vilma meghalt Magyarországon. “Vilma csak elaludt. Soha nem ébredt fel – mondta János. – Ő volt az életem.”

A megpróbáltatás felveti a kérdést, hogy vajon Vilmának kellett-e repülnie az ő állapotában. Soltész János szerint az orvosa azt mondta, hogy igen, repülhet, és a légitársaságok is ezt korábban vállalták. “Ha ők valóban kételkedtek volna ebben, akkor visszautasíthattak volna ott New Yorkban azonnal. Akkor nem megyünk Magyarországra, hanem maradunk otthon  – mondta. – De ők bátorítottak minket. ”
Soltész János nevében hatmillió dolláros keresetet nyújtott be a Ronai and Ronai, LLP ügyvédi iroda a légitársaságok ellen halálokozás és súlyos gondatlanság miatt. „Az eset nagyon egyszerű számomra – mondta a férj ügyvédje,  Rónai Péter. – Őket azért vették fel, hogy elvégezzék a munkájukat. És ők szánalmasan megbuktak abban.”

A KLM, a Delta és a Lufthansa azt mondta, hogy megpróbálták Soltész Vilmát beszállítani a repülőre, de nem tudták megtenni biztonságosan. A Delta azt mondta, hogy alkalmazottjaik mindent megtettek, de a végén Soltész Vilma fizikai állapota tette ezt lehetetlenné.

 
Rónai és Rónai Ügyvédi Iroda