Az Adalberto Gonzalezt képviselő Ronai és Ronai Ügyvédi Iroda és ifj. Caesar Gonzalez ügyvédek nyilatkozata

 

A 2012. AUGUSZTUS 11-ÉN BRONXBAN A RENDŐRÖK ÁLTAL ELGÁZOLT CROSS-MOTOROS BALESET TÚLÉLŐJE ARRÓL, HOGY A BRONXI KERÜLETI ÜGYÉSZ NÉHÁNY NAPJA ELUTASÍTOTTA A VIDEÓS BIZONYÍTÉKOT

A Ronai és Ronai Ügyvédi Iroda jogászai, akik Adalberto Gonzalezt képviselik a New York City-vel és a New York-i rendőrséggel szemben indított polgári peres eljárásban, valamint ifj. Casear Gonzalez, aki a büntetőügyében képviseli a férfit, egyaránt felháborítónak tartják, hogy a bronxi kerületi ügyész néhány napja elutasította a videós bizonyítékot az ügyben. A videó, amelyen az Edward McClain járőr által vezetett autó láthatóan nem használ sem megkülönböztető fényjelzést, sem hangjelzést, és előbb a motor hátsó részének ütközik, ahol Adalberto ült, majd megvárta, míg Adalberto egy barátjával beszélgetett, ezután, lelökték őt a motorról, majd elkezdték üldözni. Ekkor felszállt a barátja motorjára és a motor hátulját meglökték nagy sebességgel, fékezés nélkül, melynek következtében Adalberto megsérült és a sofőr, Eddie Fernandez meghalt.

A videófelvétel felhasználását Adalberto büntetőpere során végül a kerületi ügyész néhány nappal a per előtt elutasította, melyben Adalbertót felelőtlen vezetéssel és gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, valamint azzal, hogy ellenszegült a rendőri intézkedésnek.

“Tény az, hogy McClain járőr elütötte ügyfelünket miközben ő állt a motorján, ennek következtében Adalberto leesett, u-alakban fordult és ezt követően második alkalommal is nagy sebességgel nekihajtottak. McClain járőr láthatóan szándékosan ütötte el ügyfelünket. Úgy döntött, hogy ő lesz egy személyben a bíró, az esküdtszék és az ítéletvégrehajtó azon a napon” – mondta Ronai Péter, Adalberto egyik ügyvédje.

Holly Ostrov Ronai, Adalberto másik ügyvédje hozzátette, hogy “a rendőrség és a kerületi ügyész kezdettől fogva balesetként kezelte az esetet, de bárki, aki megnézi a videót, láthatja, hogy nem volt az. Az igazság megcsúfolása, hogy hagyták, hogy McClain járőr megússza a felelősségre vonást, és engedték, hogy tovább folytassa munkáját a rendőrségnél”. Az a véleményünk, hogy “az egyetlen elfogadható magyarázat az, hogy ezt a “nekihajtásos módszert” maga a New York-i rendőrség írta elő. Két hónappal ezelőtt egy hátborzongatóan hasonló (végzetes) baleset történt szintén Bronxban, és egy újabb tegnap éjjel Bronxban… Ez nem véletlen” – tette hozzá.

Ifj. Caesar Gonzalez, aki Adalbertót képviseli a büntetőper során, biztos abban, hogy Adalbertót felmentik valamennyi vádpont alól a per során, amely csütörtökön kezdődik. “Az Adalberto ellen felhozott vádak mindegyike abból adódik, hogy a rendőrségi autó elgázolta őt első alkalommal, és leesett, de ő csak azt tette, amit bárki más tett volna a helyében egy ilyen bizarr helyzetben… Abnormális cselekedetek abnormális reakcióhoz vezetnek” – jelentette ki Gonzalez.

A büntetőper, melyet csütörtökre halasztottak várhatóan két hétig tart majd, ezt követően polgári per kezdődik New York városával és a város rendőrségével szemben.

 
Ronai és Ronai Ügyvédi Iroda